BESPLATNA MONTAŽA I PREVOZ (za kupovine preko 25.000 dinara i udaljenost 30 km od salona)

Pretraga
Close this search box.
Pretraga
Close this search box.

Životni prostor utiče na našu sreću

Životni prostor je mesto gde provodimo najviše vremena, stvaramo trenutke za pamćenje i naša sigurna luka. Različita istraživanja su pokazala da elementi dizajna enterijera imaju sposobnost da izazovu pozitivan ili negativan emocionalni odgovor kod ljudi. Zato životni prostor treba da bude uređen tako da u nama budi pozitivne emocije, podstiče našu kreativnost i čini nas srećnim.

U nastavku ćete pronaći nekoliko ideja koje će delovati na povećanje dobrog raspoloženja u vašem prostoru.

Organizacija na prvom mestu

Ništa ne umara toliko kao kada je prostor pretrpan i neuredan. To se najpre odnosi na predsoblje, prvu prostoriju u koju ulazite. Ukoliko ste odabrali funkcionalan orman, prostor će odisati dobrodošlicom, a i lakše ćete ga držati urednim.

Neka ormari u spavaćoj sobi imaju dovoljno prostora i polica kako biste smestili svu garderobu.

Boje

Izbor boja za dom je od presudne važnosti za osećaj prijatnosti i udobnosti. Nije svejedno koju ćete boju izabrati za zidove, jer će uticati na vaše raspoloženje. Deo zida može da bude okrečen u jaču boju, radi određenog efekta, ali ne cela prostorija. S druge strane nameštaj jačih boja, u neutralno okrečenoj prostoriji, doprineće atmosferi cele prostorije.

Pastelne ili nežnije nijanse plave i zelene se preporučuju za spavaće sobe. Bela boja zidova je uvek dobro rešenje i neće biti dosadna ukoliko izaberete adekvatan nameštaj i detalje.

Osvetljenje

Način na koji je prostorija osvetljena je važan za ceo ambijent. Najbolje osvetljenje je naravno prirodno. Ukoliko nemate dovoljno svetla u svom stanu, koristite lampe koje će doprineti atmsferi koju želite u odabranoj prostoriji. Napravite sebi kutak za čitanje u kom se nalazi udobna fotelja, stočić i podna lampa.

Biljke poboljšavaju raspoloženje

Mnoge psihološke studije ukazuju da blizina biljaka popravlja raspoloženje, koncentraciju pa čak i memoriju, jer njihovo prisustvo smanjuje stres. U zavisnosti od ličnog ukusa, cveće različitih boja ili biljke zelene boje mogu da vam poprave raspoloženje ili vas umire, ali je jako bitno da ih stavite negde gde ćete ih stalno videti, kao na primer u kuhinju ili dnevnu sobu.

Ukoliko želite da se osećate dobro u svom domu, morate da mu posvetite malo pažnje. Odaberite paletu boja koja vam se dopada za svaku prostoriju, zatim odaberite stil koji će da preovladava, pa tek onda birajte kvalitetne i funkcionalne komade nameštaja koji odgovaraju vašem prostoru i njegovoj nameni.

Iako nam svaki prostor nameće određene granice, nije potrebno mnogo da kreiramo “lepotu” u svom domu i oko nas. Izmaštajte svoju sreću.