BESPLATNA MONTAŽA I PREVOZ (za kupovine preko 25.000 dinara i udaljenost 30 km od salona)

Saveti za čišćenje i pravilnu upotrebu dušeka

San je jedna od primarnih potreba koja utiče na fizičko i metalno zdravlje čoveka. Jedan od preduslova za kvalitetan san je kvalitetan dušek. Kako biste što duže uživali u benefitima vašeg dušeka neophodno je da se pridržavate određenih saveta za njegovu pravilnu upotrebu i održavanje.

Čišćenje dušeka produžava njegov životni vek

Pravilno i redovno čišćenje dušeka je veoma bitno za očuvanje kvaliteta i njegov životni vek. Uvrstite redovno čišćenje dušeka u deo rutine čišćenja svoga doma jer na taj način brinete o svom zdravlju i zdravlju svih ukućana.

Usisavanje dušeka običnim usisivačem

Svakodnevnim korišćenjem dušek se izlaže prašini, grinjama, prosipanju tečnosti itd. Zato s vremena na vreme dušek treba usisati običnim usisivačem kako biste otklonili razne nečistoće. Najčešće se na ivicama dušeka zadržavaju razne prljavštine koje je potrebno pažljivo usisati kako se ne bi nakupljale. Za usisavanje koristite dodatak na usisivaču koji je namenjen čišćenju nameštaja. Za čišćenje dušeka nikako ne smete koristiti usisivače visoke usisne snage i uređaje na paru.

Čišćenje dušeka od nečistoća

Ukoliko imate potrebu da dušek očistite, a navlaka se ne skida, dušek ne smete direktno vlažiti vodom ili nekom drugom tečnošću. Dušek treba očistiti korak po korak, na sledeći način:

  1. Odaberite adekvatno sredstvo za čišćenje dušeka koje ne treba da bude jako i agresivno, već blago i neutralno.
  2. Na uprljano mesto nanesite penu nekog blagog sapuna ili sredstva za čišćenje dušeka koje ste odabrali.
  3. Vlažnom krpom ili sunđerom lagano trljajte a zatim prebrišite očišćeno mesto suvom krpom.
  4. Sušenje dušeka – ostavite da se dušek osuši prirodno i izbegavajte blizinu nekog izvora toplote ili sunčevih zraka. Dušek koji ste čistili treba osušiti na prozračnom i provetrenom mestu.

Pravilna upotreba ključna je za očuvanje kvaliteta dušeka

Ni najkvalitetniji dušek neće sačuvati svoja svojstva ukoliko se ne koristi pravilno. Neka vam naredni saveti za upotrebu dušeka uvek budu smernica tokom njegovog korišćenja manipulacije.

Uvek birajte krevet sa perforiranom podlogom

Perforirana podloga za krevet bitan je preduslov za pravilno korišćenje dušeka. Uz perforiranu podlogu vazduh može nesmetano da cirkuliše oko dušeka čime ga u kontinuitetu održava dobro provetrenim.

Kreveti sa perforiranom podlogom trebaju biti pravilno namontirani, jer neodgovarajuća montaža kreveta i podloge može dovesti do oštećenja dušeka.

Pažlljivo transportujte i postavljajte dušek

Prilikom transporta i postavljanja na krevet, dušek ne treba presavijati a prilikom okretanja uvijati. Rukohvati na dušeku služe za pozicioniranje, a ne za nošenje dušeka.

Iako skakanje po dušeku zna da bude zabavno, naročito deci, imajte na umu da tako uništavate vaš dušek i da se on može deformisati. Zato je skakanje po dušeku strogo zabranjeno.

Redovno provetravajte dušek i prostoriju u kojoj se nalazi

Često provetravanje spavaće sobe i dušeka, bez posteljine ili bilo kakve druge zaštite, sprečiće nakupljanje vlage usled znojenja, neprijatnih mirisa, prljavštine i ostalog. S vremena na vreme podignite dušek, naslonite ga na zid ili neku drugu čvrstu površinu i uz širom otvorene prozore ostavite da se dobro provetri.

Okrećite dušek jednom mesečno

Radi podjednakog opterećenja gornjeg i donjeg dela, okrećite dušek jednom mesečno u pravcu uzglavlje – uznožje kao i lice – naličje. Na taj način doprinećete ravnomernom korišćenju dušeka i izbegnuti nepotrebno stvaranje izbočina ili udubljenja na dušeku.

Ukoliko su vaš izbor dušeci koji imaju letnju i zimsku stranu, poput dušeka Admiral, Viola i Grand iz našeg asortimana, promena godišnjeg doba je pravo vreme za okretanje dušeka.

Zaštitite vaš omiljeni dušek

Dušek obavezno zaštitite posteljinom, prekrivačem ili nepromočivom navlakom. Takođe, veoma je značajna i redovna promena posteljine i ostalih dodataka za prekrivanje. Na taj način ne samo da se vodi računa o pravilnoj higijeni već se i stvaraju uslovi da dušek što duže zadrži sve svoje benefite.