BESPLATNA MONTAŽA I PREVOZ (za kupovine preko 25.000 dinara i udaljenost 30 km od salona)

Pretraga
Close this search box.
Pretraga
Close this search box.

Čišćenje i održavanje nameštaja od štofa

Ukoliko se za uređenje vašeg doma ili nekog drugog enterijera odlučite za nameštaj od štofa, ovaj materijal pružiće vam dugotrajnu udobnost i toplinu, kao i lep i moderan izgled kojim će oplemeniti prostor.

Izabrani komadi nameštaja od štofa – ugaone garniture, sastavne (TDF) garniture, trosedi, dvosedi i fotelje, taburei, klik-klak ležajevi, kauči, trpezarijske stolice ili tapacirani kreveti, zahtevaju redovno čišćenje i pravilno održavanje koji su važni za dugotrajno i kvalitetno korišćenje ovih proizvoda.

Pravilno čišćenje nameštaja od štofa

Čišćenje tapaciranih komada nameštaja zapravo i nije zahtevan posao ukoliko se obavlja redovno i ukoliko se koriste odgovarajuća sredstva. Naša je preporuka da se pridržavate saveta koje vam dajemo i bićete zadovoljni korisnici naših proizvoda.

Redovno čišćenje nameštaja od štofa suvom krpom

Sav nameštaj koji je prekriven presvlakama od štofa može se čistiti bez velikih teškoća. Za uklanjanje prašine dovoljno je da upotrebite čistu, mekanu i suvu pamučnu tkaninu kojom ćete prebrisati nameštaj.

Čišćenje nameštaja od štofa usisivačem

Za čišćenje nameštaja od štofa dozvoljena je i upotreba usisivača slabije usisne snage, sa odgovarajućom četkom za čišćenje nameštaja, kako ne bi došlo do oštećenja štofa. Otklanjanje prašine i raznih drugih nečistoća usisivačem sprečava da se prašina duboko zavlači u štepove i prevoje. Posebno je važno da obratite pažnju na nepristupačne delove u koje se zavuku mrvice, ostaci hrane i ostala prljavština.

Čišćenje mrlja, fleka i prljavština

Svakodnevno korišćenje nameštaja od štofa neminovno će dovesti i do raznih vrsta zaprljanja. Za uklanjanje mrlja, fleka i prljavština koristite isključivo belu mekanu pamučnu tkaninu, blago navlaženu 2% rastvorom vode (do 30°C) sa Ph neutralnim sredstvom za čišćenje. Koncentrovanija sredstva mogu dovesti do oštećenja. Zaprljano mesto potrebno je brisati krpom nežnim pokretima, na površini većoj od uprljane i ostaviti da se prirodno osuši.

Pranje presvlaka na tapetarskim proizvodima se ne preporučuje.

Čišćenje drveta na tapaciranom nameštaju

Čišćenje vidljivih lakiranih površina od drveta na tapaciraom nameštaju, potrebno je obavljati mekom pamučnom ili mikrofiber poluvlažnom krpom, a zatim prebrisati suvom krpom. Za čišćenje lakiranih površina ne treba koristiti razna hemijska sredstva bez pisane potvrde proizvođača.

Površine koje su matirane ne treba mnogo pritiskati i dugo trljati krpom, jer će se na tim mestima pojaviti sjajna površina.

Pravilno održavanje nameštaja od štofa

Niz praktičnih saveta koje smo pripremili za vas biće od velikog značaja za pravilno održavanje nameštaja od štofa.

Sačuvajte nameštaj od štofa od neravnomernog ugibanja

Mesto na nameštaju od štofa gde se sedi najviše prvo će pokazati tragove česte upotrebe. Čak i kod garnitura sa najkvalitetnijim ispunama, tokom godina, usled konstantnog pristiska tela na dolazi do promene oblika sedalnog dela i naslona. Kako bi se izbeglo neravnomerno ugibanje potrebno je obratiti pažnju da se sva mesta za sedenje podjednako koriste.

Izbegavajte direktnu sunčevu svetlost i izvore toplote

Za pravilnu upotrebu i održavanje nameštaja od štofa neophodno je izbegavati izlaganje namešaja od štofa direktnoj sunčevoj svetlosti, jer tokom vremena može izbledeti. Nameštaj od štofa treba pozicionirati što dalje od izvora toplote koji može narušiti kvalitet tkanine.