BESPLATNA MONTAŽA I PREVOZ (za kupovine preko 25.000 dinara i udaljenost 30 km od salona)

Pretraga
Close this search box.
Pretraga
Close this search box.

Čišćenje i održavanje nameštaja od kože

Koža prirodan materijal koji zahteva poseban tretman i pažljivo korišćenje. Kako bi nameštaj od kože zadržao prvobitan izgled i godinama izgledao podjednako dobro, potrebno im je pravilno čišćenje, održavanje i nega.

Pravilno čišćenje nameštaja od kože

U lepoti i benefitima vašeg omiljenog nameštaja od kože – ugaonim garniturama, trosedima, dvosedima, foteljama, trpezarijskim stolicama i tapaciranim krevetima, uživaćete duže ukoliko uložite malo vremena i truda i pridržavate se jednostavnih saveta za njegovo čišćenje.

Redovno čišćenje kožnog nameštaja suvom, pamučnom krpom

Kao najefikasniji i najjednostavniji način za redovno održavanje kožnog nameštaja savetuje se korišćenje suve, čiste, mekane i bele pamučne tkanine, kojom treba prebrisati kožni nameštaj. Ne smeju se koristiti krpe od mikrofibera i razne kreme za zaštitu kože.

Izbegavajte vodu za čišćenje kožnog nameštaja

Koža je prirodan materijal veoma osetljiv na prljanje, zato treba voditi računa da do njega ne dođe. Posebno treba voditi računa da ne dođe do pojave masnih fleka, jer se one vrlo teško skidaju ili je potpuno nemoguće ukloniti ih.

Osnovno pravilo je da vodu, treba najmanje koristiti za čišćenje kožnog nameštaja, jer uništava površinu i ubrzava proces pucanja kože. Voda nikako ne sme da prodre do unutrašnjeg dela bilo koje kože.

U slučaju da nešto prospete po nameštaju od kože ili ga nečim zamažete morate odmah obrisati. Za uklanjanje gornjeg sadržaja mrlja, fleka i prljavština koristite isključivo čistu, mekanu, belu pamučnu tkaninu, blago navlaženu hladnom vodom. Brišite nežnim kružnim pokretima ka centru mrlje, na površini malo većoj od uprljane i ostavite da se prirodno osuši, bez upotrebe fena ili drugih izvora toplote.

Ukoliko je reč o jače zaprljanim delovima nameštaja od kože morate biti posebno pažljivi kako se ne bi dogodilo da grubljim pokretima ili neadekvatnom krpom oštetite površinski sloj kože.

Ukoliko se koža ošteti nju je nemoguće popraviti. Svako oštećenje na ovom materijalu je vidljivo i svaka popravka je samo prikrivanje.

Čišćenje hemikalijama nije dozvoljeno

Čišćenje kožnog nameštaja hemikalijama strogo je zabranjeno. Hemikalije mogu promeniti boju kože, uzrokovati fleke, dovesti do pucanja i ubrzanog oštećenja.

Pravilno održavanje nameštaja od kože

Kroz nekoliko praktičnih saveta sugerišemo vam da posebnu brigu posvetite pravilnom održavanju kožnog nameštaja.

Sačuvajte kožni nameštaj od neravnomernog ugibanja

Vaše omiljeno mesto na nameštaju od kože će prvo pokazati tragove česte upotrebe. Čak i kod garnitura sa najkvalitetnijim ispunama, tokom godina, usled konstantnog pristiska tela, jastuci za sedenje i nasloni polako menjaju oblik. Kako bi se izbleglo neravnomerno ugibanje potrebno je obratiti pažnju da se sva mesta za sedenje podjednako koriste kako se vaš omiljeni kutak ne bi razlikovao od ostalih delova.

Takođe, potrudite se i da se oba rukonaslona podjednako koristite, kako bi tokom niza godina istovetno izgledali.

Izbegavajte direktnu sunčevu svetlost i izvore toplote

Za pravilnu upotrebu i održavanje nameštaja od kože od velikog značaja su preventivne mere. Potrebno je izbegavati izlaganje namešaja od kože direktnoj sunčevoj svetlosti, kako bi se izbeglo pucanje i sušenje kože. Takođe je neophodno da vaš kožni nameštaj postavite najmanje dva metra dalje od izvora toplote u vašem domu.

Između ostalog, temperatura i vlažnost vazduha veći od prosečnih, kao i direktno dejstvo klima uređaja takođe će se negativno odraziti na izgled i kvalitet vašeg nameštaja od kože.

Koristite prekrivače kao zaštitu i dodatnu dekoraciju

Prekrivači su praktičan način za očuvanje vašeg kožnog nameštaja. Ne samo što će pružiti zaštitu od prljanja, flekanja, habanja i ostalih oštećenja, već ćete tako svoj enterijer ukrasiti zanimljivim aksesoarima.